Vad är Psykisk Misshandel?

Nedanstående är hämtat från Karin Lindéns hemsida;

Vanliga drag hos den misshandlande mannen
Får allt till sin egen fördel, även nackdelar
Saknar ånger och skuldkänslor (kan prata som om...)
Saknar helt intresse för de följder deras handlingar får för andra människor
Ser sig själva som överlägsna som har rätt att leva efter sina egna regler även om det skadar andra
Makt och kontroll över andra
Svårt att acceptera att andra har åsikter som skiljer sig från deras
Känner sig inte besvärade av sitt beteende
Överdriven syn på sitt eget värde och sin betydelse
Påstridig, trovärdig och vältalig
Labilt temprament, manupulativ och lögnaktig
Han ser inte sig som förövare utan som offer och kan därmed inte se vidden av sina handlingar och mönster.


Kvinnan i en misshandelsrelation
Kränkningarna uppstår inte plötsligt och framför allt inte i början av relationen, utan smyger sig in i vardagen varvat med en stark kärleksupplevelse först då relationen är etablerad.
Efter hand påbörjas en "normaliseringsprocess", en process av förändring och nedbrytning och psykologiska mekanismer som skapar starka bindningar. Våldet börjar nästan alltid med psykisk misshandel, i början mycket subtilt, med nedsättande omdömen som hon har svårt att förstå meningen med. Vårt värdesystem har fostrat kvinnor att förstå, jämka och hålla ihop. Därför uppmärksammar hon inte vad som händer utan tänjer på sina gränser, hon anpassar sig. Steg för steg bryts hon ner och dras in i mannens behov av kontroll över henne. Han skapar förvirring genom att slå om från charm till raseri utan förvarning. Det känslomässiga beroendet förstärks när våldet växlas mellan värme, ömsinthet och omsorg. Misshandlade kvinnor liknar tortyroffer, men kvinnan kan ha svårare att se fienden, då mannen uppträder i två roller (Dr Jekyll och Mr Hyde). Minns du Norrmalmstorgsdramat?

Vardagspsykopaten finns mitt ibland oss och det är svårt att upptäcka honom innan det är försent
En typ av män som misshandlar fysiskt och psykiskt har fått epitetet vardagspsykopat. Han finns mitt ibland oss, lever ett vanligt liv, och är ofta framgångsrik i sitt yrke. Han begår inte brott men hans anhöriga utsätts alltid för psykisk misshandel. Han kan konsten att väcka starka känslor hos sina kvinnor. Han är vältalig, charmig och romantisk när han har lust och elak och kontrollerande när andan faller på. Ena dagen bedyrar han sin kärlek, nästa blir hon lurad, bedragen, hotad eller misshandlad. Han spelar hjälplös och sårbar för att väcka medlidande och han uttrycker ofta vikten av att vara empatisk men är själv helt oförmögen att känna empati. Han klandrar andra för de beteenden som han själv har och han är i regel sjukligt svartsjuk.


Vackra ord verkar vara inlärda repliker
Vardagspsykopaten kan ha kloka analytiska och logiska värderingar, något han gärna talar om men som han inte kan leva upp till i relation till andra. Här kan man lätt låta sig luras. De flesta av oss tror på vad andra säger och litar på människor i allmänhet. Mötet med denna dubbelnatur innebär att man först möter värderingar och synsätt som man kan dela, när man stegvis upptäcker att man utsatts för lögner, manupulation och nedvärdering uppstår frustration och förvirring. Människor runt den här personligheten spelas alltid ut mot varandra, vilket skapar misstänksamhet och osäkerhet. Alternativ terapi och kurser i personlig utveckling gör honom farligare, för han är oförmögen att leva och vara det han lär. Han lär sig bara nya kärleksfulla repliker som han kan manipulera med. I sin tanke är han alltid rätt, framställer sig som den gode, och försöker aktivt få den andre fel. Hävdar kvinnan sin rätt gentemot en sådan här personlighet är risken stor att han tar till våld eller hot om våld.
Jämställdhet går aldrig att kombinera med denna personlighet av den anledningen att jämställdheten är det stora hotet för honom. Han tappar makten och kontrollen vilket är hans grundläggande rädsla. För att överleva måste han ha makt. "Han kämpar för sitt liv" .
Det går inte att logiskt och analytiskt resonera sig fram med varadgspsykopaten. Hans inneboende rädslan är starkare än ett analytiskt och logiskt resonemang. Överlevnadsstrategin är manupulation och hot, och han vänder på sanningen för att skydda sig själv. Hans ofrihet och rädsla kan drivas till absurdum eftersom han ständigt måste undanröja hot som i de flesta fall är hans egna fantasier.
Eftersom det aldrig går att upprätthålla överenskommelser med en vardagspsykopat så är absolut nödvändigt att bryta förhållandet och även här behöver kvinnan professionell hjälp, stöd och skydd.

Förståelse och kunskap och en förmåga att känna igen sådana personligheter skulle kunna åstadkomma en stor förändring i samhället och i våra liv
Som medmänniska är det också jätteviktigt att lägga sig i, om man misstänker att någon som man känner utsätts för våld och hot om våld. Det kan rädda liv!
Och var är ni män som öppet vågar bryta könsmönstret, höj er röst! Att tiga är att samtycka!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0